Chef-kok Henry Bergevoet:
‘Mijn missie is dat jij relaxt en geïnspireerd in de keuken staat, zorgt voor afwisseling, voldoende vis eet en geniet met de mensen om je heen.’

vis

 

 

www.visverwenbox.nl/aanbod

Henry Bergevoet, Chef-kok Vishandel Wennekes
Leermeester en Culinair Adviseur
Smaakmaker van de bovenste plank

 

Waarom zou je met mij werken?
Mijn naam is Henry Bergevoet, chef-kok bij Vishandel Wennekes in ‘s-Heerenberg. Ik ben 38 jaar, getrouwd met mijn jeugdliefde Faiza en vader van onze zoon Jamal (14) en dochter Medina (12). Ik ben allang niet meer ‘alleen maar’ aan het koken. Of alleen maar bezig met de verschillende smaken die bij elkaar moeten passen. Nee.

Voor mij is eerlijk eten belangrijk
Verse producten, geen pakjes, geen zakjes, maar vers bereid, rekening houdend met de invloed die het heeft op je lichaam. Dus alternatieven voor suiker, weinig vet en geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Als je goed eet, voel je je goed en heb je meer energie. Zoveel mensen zijn altijd maar moe… Ik ben ervan overtuigd dat voeding daar vaak een grote rol in speelt. Voor mijn kinderen wil ik dat niet. Ik kook elke dag, bak zelf brood, maak zelf pindakaas en chocopasta en heb ook een moestuin.

Ik wil zuinig zijn op de aarde. En vind het belachelijk om in februari haring uit Verweggistan te halen als je ze in juni vers uit de Noordzee kunt vissen. Of om, zoals in Amerika gebeurt, een geschilde sinaasappel in een doosje te verpakken en te verkopen… Bizar toch?!… Een sinaasappel heeft tenslotte een verpakking van zichzelf!

Ik heb bijna 9 jaar als chef-kok bij Restaurant Groeskamp in Doetinchem gewerkt. Elke dag kwamen er zo’n 120 mensen lunchen en verzorgden we naast bijeenkomsten in de bijbehorende zalen ook veelvuldig catering voor bedrijven. Ik werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een super leuke en leerzame tijd. Maar… horeca en een gezin… dat is best een uitdaging…

Omdat ik graag wat meer thuis wilde zijn, zocht ik een baan met minder verantwoordelijkheden en minder uren. En werd vakkenvuller bij de visfileerderij van Horeca Groothandel Hanos in Apeldoorn. Op dag 1 was er een fileerder ziek en vroegen ze: “Henry, jij hebt toch ervaring als kok?” Toen heb ik een mes gepakt en een jaar lang niet meer losgelaten… Weer keihard gewerkt. Extreem lange dagen door onderbezetting. Zo kwam van mijn voornemen meer thuis te zijn niet veel terecht…

In 2009 kon ik de functie van een bevriende chef-kok overnemen en bij Restaurant de Lange Waard in Zeddam aan de slag. Zo bleven me elke dag de twee uur reistijd Doetinchem – Apeldoorn bespaard. De menukaart van de Lange Waard bestaat uit diverse warme, koude en vegetarische gerechten en ieder gerecht is een kunstwerk op zich. Mooie recepten, prachtige, dagverse producten en goede smaken.

​Ook in mijn eigen passie: Vegetarische gerechten én Vis gerechten, kon ik me helemaal uitleven. Uit die tijd ken ik Dave, de eigenaar van Vishandel Wennekes. Zij leverden elke dag verse vis aan de Lange Waard.

Dus, toen Dave mij in 2012 een baan aanbood als chef-kok bij zijn vishandel, kon ik mijn geluk niet op. Werktijden voornamelijk overdag en toch bezig zijn met verse seizoen producten en zelfbedachte recepten. Ik vind het geweldig.

Zo ben ik én de kok, én de vader en echtgenoot die ik graag wil zijn.
Het beste van twee werelden 

Henry Bergevoet
Chef-kok van Vishandel Wennekes   

 

Chef-kok Henry Bergevoet en eigenaar Dave  Wennekes
een Kookgek en een Lekkerbek, werken elke dag met veel
plezier samen in de Vishandel

Wie is Vishandel Wennekes?
Vishandel Wennekes is een 3e generatie familiebedrijf. Gestart door Teun Wennekes in ‘s-Heerenberg in 1928. Opa Teun was een harde werker. Een bikkel, die alle vis vervoerde op zijn bakfiets. Een ton met 1000 gepekelde haringen… Hij haalde ze met zijn bakfiets op in Rotterdam. Dagen was hij onderweg, terwijl er op zijn winkel in ‘s-Heerenberg een briefje hing: ‘Donderdag is er weer vis’. De mensen stonden er voor in de rij!

​Zijn zoon Tonny hielp al op jonge leeftijd mee met fileren, inpakken en wegbrengen van de vis. Hij nam het bedrijf over in 1966 en opende in 1991, samen met zijn vrouw Johanna, de winkel aan de Weteringstraat 1 in ‘s-Heerenberg. Hier zit de vishandel nog steeds.

Vakmanschap in Vis sinds 1928

vishandel    
De winkel aan de Weteringstraat 1 in ‘s-Heerenberg
Geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en
op zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur

In 2008 werd hun zoon Dave directeur van de onderneming. Naast hun dochter Bernadette, die in de winkel werkt, werken er nog meerdere familieleden op verschillende plaatsen in het bedrijf.

Dave Wennekes: “Momenteel bestaat Vishandel Wennekes uit de winkel, de fileerderij en de horeca groothandel.  We voorzien restaurants, hotels en zorginstellingen in de regio van dagverse vis.

Daarnaast hebben we 4 verkoopwagens die op 19 standplaatsen en (week)markten staan in Montferland, Doetinchem, de Oude IJsselstreek en een aantal plaatsen, net over de grens in Duitsland.

Tot slot is er Zalmrokerij Sognefjord, waar we mede-eigenaar van zijn. De zalmzijdes worden er op ambachtelijke wijze opgehangen en met liefde gerookt; ‘Sognefjord, the art of smoking’. Bij hangend roken druipt het overtollige vocht uit de zalm, wat een zeer intense smaak oplevert.

​De doorloopsnelheid van al onze vis is zeer hoog en tegelijkertijd plannen we de inkoop volgens het ‘just-in-time’ principe. Wat inhoudt dat de vis vaak al verkocht is voordat het bij ons binnen is. Iedere nacht komt er verse vis bij ons binnen, ingekocht op de meest toonaangevende visafslagen in heel Europa. 

 

Dave Wennekes, Directeur Vishandel Wennekes
Visgek en Kwaliteit Bewaker
Lekkerbek van de beste soort

www.visverwenbox.nl/aanbod